GIURGEA VERSUS BRATU
Noi ne certăm des pe mașini în echipa Giurgea și Bratu, fără nici un rezultat. De obicei, nu e așa de mare tragedie, dar uneori, când unul dintre noi vine cu o prostie pe care celălalt n-o poate suporta, lucrurile pot escalada urât...


Săptămâna aceasta la Giurgea vs Bratu, avem două filosofii diferite. Crossoverele urbane sunt cele puse la microscop, dar unele pe atât de asemănătoare, pe atât de diferite.
Eu am ales noul SsangYong Tivoli X150, adică faceliftul modelului sud-coreean, iar Bratu a venit cu deja consacratul Seat Arona. Deși au forme diferite, diferența de dimensiuni dintre ele nu este atât de mare pe cât ar putea părea la o primă impresie. Da, Tivoli este mai lung cu 9 cm, mai lat cu 3 cm, mai înalt cu 6m și cu un ampatament mai lung cu 3 cm, dar să fim serioși, nu este un factor de diferențiere. Designul, în schimb, este. Arona merge pe stilul spaniol, agresiv, aproape lifestyle, în schimb ce Tivoli X150 este mai pragmatic, dorind să pară un vehicul util, dar cu un strop de eleganță. Ambele au câte un montant vopsit în culoarea neagră, C la Arona și A la Tivoli. În versiunile cu tracțiune față avem un portbagaj de 427 litri pe modelul coreean și unul de 400 litri pe modelul spaniol.
Vom compara motorizările turbo pe benzină, adică 1.0 TSI 115 CP M6 a lui Arona cu noul 1.5 T-GDI de 163 CP al lui Tivoli. Da, există și 1.5 TSI cu 150 CP pe Arona, doar că nu se vinde în România și, după cum vom vedea, în ceea ce privește prețurile, acestea sunt variantele cel mai ușor de comparat. Tivoli are și mai multă putere, dar și mai mult cuplu decât Arona, 280 Nm vs 200 Nm. Echipate amândouă cu transmisiile manuale cu șase trepte, SEAT este cu 111 kg mai ușor. Mi-ar plăcea să vă spun care este cea mai rapidă până la 100 km/h, dar SsangYong nu oferă această cifră. Arona reușește acest sprint în 9.8 secunde, rezonabil, însă aș paria pe o victorie a modelului cu 48 CP și 80 Nm în plus. Vitezele maxime, în schimb, sunt aproape identice, 182 km/h pentru SEAT și 181 km/h pentru crossoverul asiatic. Capitolul consum mediu declarat este clar câștigat de Bratu și Arona, produsul VAG lăudându-se cu 4.9-5.1 l/100 km, spre deosebire de cei 7.0-7.2 l/100 km pe care îi cere motorul cu 50% mai mare al lui Tivoli.
Și acum hai să vedem capitolul preț, acolo unde Tivoli are un avantaj aproape imposibil de bătut. Un exemplar de bază fără promoție are un preț de bază de 15.400 Euro cu TVA. Și are 163 CP, tracțiune față și transmisie manuală cu șase rapoarte. Prețul cu promoție scade la 14.190 Euro cu TVA. SEAT Arona 1.0 TSI 115 CP M6 poate fi achiziționat de la echiparea XCELLENCE în sus, la un preț de pornire de 19.790 Euro cu TVA. Și aici primești discount cu puțină negociere, dar discrepanța dintre cele două modele aparținând aceleiași clase este sesizabilă. Poți configura Tivoli cu transmisie automată și tracțiune integrală și tot să nu ajungi la prețul Aronei. Ce-i drept, Arona XCELLENCE este puțin mai dotată decât un Tivoli STD, având jante din aliaj, sistem de navigație, keyless entry & start sau senzori de parcare spate. Dacă pui aceste dotări pe SsangYong sau dacă alegi versiunea de top, tot nu ajungi la prețul spaniolei.
Nu știu ce ne facem, dar ne poți ajuta tu, votând care este preferata ta și tranșând conflictul ce desparte redacția în două tabere în fiecare săptămână. Până intră voturile, trebuie să menționăm că partenerul nostru, Raiffeisen Leasing, îți poate finanța cele două crossovere urbane pentru 25% avans, pe 60 de luni, 2.5% dobândă Euro variabilă, 1.5% taxă de operare și 0.025% Euro comision lunar:

Votează și tu!



